- Кажете, този път води ли към храма? - Това е

...
 - Кажете, този път води ли към храма? - Това е
Коментари Харесай

За какво е нужен път, който не води до храма?

 - Кажете, този път води ли към храма? - Това е улица " Варлам ". Не тази улица води към храма. - Тогава за какво я има? За какво е необходим път, който не води до храма?
Този разговор от кино лентата " Покаяние " беше крилата фраза на поколението, което в средата на 80-те години на предишния век стартира да усеща, че живее в един недействителен свят на износили се хрумвания, тръгнали да се самоунищожават, помитайки милиони ориси в ямата на историята. На 31 януари се нъвършват 96 години от рождението на паметния грузински режисьор Тенгиз Абуладзе (починал на 6 март 1994 г). Абуладзе е създател на именитата кино трилогия " Молба " (1968), " Дървото на желанията " (1977) и " Покаяние " (1984). Творчеството му фино преплита общофилософската проблематика с националните грузински претекстове. Образите са ярки и изразителни. Критиката съпоставя филмите му с платната на Нико Пиросмани и Брьогел. Ето малко от мъдростта на популярния Абуладзе. Представи си, че на следващия ден би трябвало да умреш. Вероятно по различен метод ще погледнеш на миналия живот и ще си поставиш разнообразни условия. Може да се окажеш в задънена улица, осъзнавайки, че целият ти живот е бил една нелепост, наподобяваща на бягаща в колело пленена катерица. Ако си представиш, че няма да те има след две-три минути, какво ли богатство ще се окаже за теб всеки момент от бъдещето. Какви щастливи простаци ще ти наподобяват тези, пред които е целият живот, само че те още не го правят оценка?! С каква респект, какъв брой грижливо би се отнесъл ти към живота на всеки човек. Как по този начин не ни доближават сили, с цел да се обичаме по сред си. Може би киното плаче поради свят, който съществува без обич.Твоето дело би трябвало да носи наслада единствено по себе си, твоят път би трябвало да е прелестен. Не е наложително да е лек, само че - прелестен.
 - За какво за измъчвали Христа, в какво се е провинил?
 - В нищо, за истината са го измъчвали. Ти не се опасявай, Христос не е починал. Той възкръснал и като птичка отлетял на небето. И в този момент е на небето.Там са единствено положителните хора, неприятен не може да попадне там.
 - Защо?
 - Лошият е тежък.
 - Защо е тежък?
 - От грехове. " (от кино лентата " Покаяние " )
Не ви ли омръзна да лъжете непрекъснато?! В името на това да си запазите благополучието, сте подготвени да прережете гърлото на всеки, да да обявите невиновния за нарушител, естествения - за вманиачен! Нищо ли свято няма за вас?! Не ви ли мъчи съвестта?! (от кино лентата " Покаяние " ).Три неща няма на този свят: стълба към небето, мост през морето и правдивост в човешкото сърце. (от кино лентата " Молба " )Тенгиз Абуладзе е работил до последните дни на живота си, към този момент тежко болен. След гибелта на режисьора измежду дневниците му околните намерили записка: " Господи, Иисусе Христе, сине Божий, помилуй меня, грешного ".
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР